Ga ook voor groen met een groendak!

Ontdek hier alle voordelen van een groendak.

Wat is een groendak?

Er zijn extensieve en intensieve groendaken. Bij de extensieve groendaken ligt de nadruk op biodiversiteit en in mindere mate op wateropvang. Bij intensieve groendaken ligt de nadruk op wateropvang en minder op de biodiversiteit. Een extensief groendak heeft een relatief dunne substraatlaag met verschillende laagblijvende soorten sedum.

Door de dunnere substraatlaag kan het groendak relatief minder water bufferen (tussen 20 en 40 liter per m2) maar is het zeer geschikt voor veel soorten daken. Dit groendak heet het “lichtgewicht groendak”. Het is het lichtste systeem en bestaat uit een drainagelaag (3), een substraatlaag (waterbufferende laag, 2) en een vegetatielaag (met 8 -12 verschillende soorten inheemse sedumsoorten) en weegt verzadigd 40-45 kilogram per m2.

De randen van het groendak worden afgewerkt met grind. Deze grindranden zijn belangrijk want deze kanaliseren het overtollige water bij extreme regenval.

Meer wateropvang kan altijd gerealiseerd worden door de substraatlaag te vergroten. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende soorten groendak.

Ontdek de 6 voordelen van een groendak

Subsidie op je groendak?

Er zijn in Nederland veel gemeenten en waterschappen die subsidie verlenen voor de realisatie van een groendak. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer uiteenlopend. Daarom adviseren wij om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap. In sommige gemeenten kan de subsidie oplopen tot wel € 30,-/m2!

Bij sommige subsidieaanvragen wordt u gevraagd om documenten toe te voegen die aantoonbaar maken dat uw groendak aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat de waterbuffering meer dan 30 liter per m2 bedraagt. Daarvoor kunt u de bijgaande documenten downloaden en toevoegen aan de aanvraag:

  • FS-Sedummixmat
  • FS- Substraatrol

Ook wordt soms gevraagd om BRL productcertificaat 9341 (voor het substraat). Dat document kun je ook hier downloaden.

Niet alleen op groendaken is de mogelijkheid voor subsidie. Vaak worden er subsidies verstrekt voor heel veel groene oplossingen. Bekijk hiernaast enkele voorbeelden. Wil je meer informatie over subsidie? Neem dan contact op met je gemeente.

Welke producten kunnen in aanmerking komen voor subsidie?

  • Diverse soorten groendaken

  • Woonboten met groendak

  • Groendak collectieven

  • Groene dakterrassen

  • Groendak met dakherstel

  • Groendak met extra isolatie

  • Groene schoolpleinen

  • Groene gevels

Hoe verloopt de aanleg van een groendak?

Graag nemen we je mee in de aanleg van het proces van een groendak. Bekijk hier hoe we een groendak aanleggen met de bijbehorende uitleg van alle stappen. Heb je vragen of wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons op!

De nummer 1 van Nederland
in groendak aanleg!

Webshop

Leg zelf je groendak aan! Bestel al je materialen in onze webshop. Ook voor onderhoud en dak- en tuinverfraaiing. 

Contact

Groendakcoach B.V.

Het Tasveld 5
3342 GT Hendrik-Ido-Ambacht
Telefoon: +31 (0)78 221 00 21
E-mail: info@groendakcoach.nl

Over ons

Volg ons