Ga ook voor groen met een groendak
Ontdek hier alle voordelen van een groendak.
Er zijn extensieve en intensieve groendaken. Bij de extensieve groendaken ligt de nadruk op biodiversiteit en in mindere mate op wateropvang. Bij intensieve groendaken ligt de nadruk op wateropvang en minder op de biodiversiteit. Een extensief groendak heeft een relatief dunne substraatlaag met verschillende laagblijvende soorten sedum.
Door de dunnere substraatlaag kan het groendak relatief minder water bufferen (tussen 20 en 40 liter per m2) maar is het zeer geschikt voor veel soorten daken. Dit groendak heet het “lichtgewicht groendak”. Het is het lichtste systeem en bestaat uit een drainagelaag (3), een substraatlaag (waterbufferende laag, 2) en een vegetatielaag (met 8 -12 verschillende soorten inheemse sedumsoorten) en weegt verzadigd 40-45 kilogram per m2.
De randen van het groendak worden afgewerkt met grind. Deze grindranden zijn belangrijk want deze kanaliseren het overtollige water bij extreme regenval.
Meer wateropvang kan altijd gerealiseerd worden door de substraatlaag te vergroten. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende soorten groendak.
De aanwezigheid van sedum verlaagt de temperatuur op het dak, hierdoor werken zonnepanelen efficiënter. Zo kun je tot wel 6% meer winst behalen.
Een groendak beschermt het dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat een dak tot wel 60 jaar mee.
Groene daken werken als eenbuffer bij hevige regenval, waardoor het rioolsysteem minder belast wordt.
Sedum trekt vlinders, bijen en andere insecten aan. Deze leefomgeving draagt bij aan het behoud/herstel van bedreigde diersoorten.
Alle voordelen in combinatie meteen mooi groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.
Het absorbeert en reflecteert zonlicht, waardoor de omgevingstemperatuur omlaag gaat. Fijn bij langdurige hitte, zoals in de stad.
De planten nemen fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof.
RIVM heeft onderzocht dat groeneen positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Groen biedt ons ontspanning en geeft minder stress.
Er zijn in Nederland veel gemeenten en waterschappen die subsidie verlenen voor een groen dak aanleggen. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer uiteenlopend. Daarom adviseren wij om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap. In sommige gemeenten kan de subsidie oplopen tot wel € 30,-/m2!
Bij sommige subsidieaanvragen wordt u gevraagd om documenten toe te voegen die aantoonbaar maken dat uw groendak aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat de waterbuffering meer dan 30 liter per m2 bedraagt. Daarvoor kunt u de bijgaande documenten downloaden en toevoegen aan de aanvraag:
Ook wordt soms gevraagd om BRL productcertificaat 9341 (voor het substraat). Dat document kun je ook hier downloaden.
Niet alleen op groendaken is de mogelijkheid voor subsidie. Vaak worden er subsidies verstrekt voor heel veel groene oplossingen. Bekijk hiernaast enkele voorbeelden. Wil je meer informatie over subsidie? Neem dan contact op met je gemeente.
Graag nemen we je mee in de aanleg van het proces van een groendak. Bekijk hier hoe we een groendak aanleggen met de bijbehorende uitleg van alle stappen. Heb je vragen of wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons op!