Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op al je vragen.

Wij helpen u graag op weg met uw groendak. Uit ervaring weten we dat er vragen ontstaan vóór de aanleg van het groendak. Hieronder hebben we de meeste gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Documenten voor subsidie

Bij sommige subsidie aanvragen wordt u gevraagd om documenten toe te voegen die aantoonbaar maken dat uw groendak aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat de waterbuffering meer dan 30 liter per m2 bedraagt. Daarvoor kunt u de bijgaande documenten downloaden en toevoegen aan uw aanvraag:

• FS-Sedummixmat
• FS-Substraatrol S40

Ook wordt soms gevraagd om BRL product certificaat 9341 (voor het substraat). Dat document kunt u ook hier downloaden:

• BRL product certificaat 9341

Onderhoud

Uw groendak heeft af en toe onderhoud nodig. Hieronder kunt u lezen wat de mogelijkheden zijn.

Optie 1: Zelf onderhoud uitvoeren

U doet er goed aan om tweemaal per jaar onkruid, bladeren van bomen e.d. van uw groendak te verwijderen. Onkruid kunt u vaak handmatig verwijderen. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen en messen of andere scherpe voorwerpen wordt afgeraden, omdat deze het dak kunnen beschadigen. Het groendak is beloopbaar voor onderhoud (ook voor het bijvoorbeeld glazenwassen).

Wat u zelf kunt doen:

  • Bij (lange) drogere perioden is het belangrijk om uw groendak nat te houden
  • Het verwijderen van sedum, onkruid enz. uit de grindranden.
  • Het schoonmaken van de hemelwaterafvoeren.
  • Het twee keer per jaar bemesten van het sedum. Breng de mest alleen op het sedum aan en niet op lichtkappen, randen enz., omdat dit schade kan veroorzaken.

Optie 2: Onderhoud laten uitvoeren door Groendakcoach

De mensen van Groendakcoach voeren aanleg en onderhoud uit door heel Nederland. Door efficiënt te plannen kunnen we ook bij u langskomen om het onderhoud uit te voeren. Wij doorlopen dan alle stappen zoals hierboven beschreven en voeren een extra controle uit op de kwaliteit van het Groendak. De kosten voor een onderhoudsbeurt zijn vanaf € 125,- incl. btw. De kosten voor mest zijn hierbij inbegrepen. De prijzen zijn afhankelijk van reistijd en de oppervlakte van het Groendak of de groendaken.

Wanneer u gebruik wilt maken van onze onderhoudsdienst, stuur dan een e-mail naar service@groendakcoach.nl met uw naam en adresgegevens. Wij nemen vervolgens contact met u voor het inplannen van het onderhoud.

Kan ik zelf materialen bestellen?

Jazeker! In onze webshop kunt u materialen bestellen voor onderhoud aan uw Groendak. Ook diverse groene oplossingen voor om het huis zijn te bestellen.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Voorafgaand aan de aanleg van je groendak wordt door ons een dakinspectie uitgevoerd. We controleren de dakbedekking of deze geschikt is voor een groendak. We letten met name op:

  • Leeftijd van de dakbedekking
  • Blijft er water op het dak staan?
  • Kwaliteit van de afvoer
  • Kwaliteit dakopstand, trim en naden

Ook schatten we nauwkeurig in of de dakconstructie het gewicht van het groendak kan dragen. Bij twijfel over de kwaliteit van het dak of constructie denken we graag mee om hier samen een oplossing voor te vinden zoals het aanbieden van dakherstel of om een draagkrachtmeting uit te laten voeren.

Doen jullie ook dakherstel?

Jazeker. Wij renoveren of vervangen het bestaande dak met alle bijbehorende onderdelen; hemelwaterafvoeren, loodslabben, boeiboorden en daktrim. Een bijkomend voordeel is dat wij 10 jaar garantie geven op de waterdichtheid van het dak. Daarnaast geven wij 25 jaar productgarantie. Voor het dakherstel is er keuze uit verschillende producten zoals EPDM, bitumen en folie.

Kan ik lopen over een groendak?

Ja, je kunt incidenteel over het Groendak lopen om onderhoud uit te voeren, ramen te zemen e.d. Soms worden ook staptegels in het Groendak verwerkt, maar dit is niet noodzakelijk. Het sedum kan niet tegen ‘permanente’ afdekking (door bijvoorbeeld materialen die op het Groendak worden gelegd).

Een groendak in combinatie met zonnepanelen. Kan dat?

Ja! De opbrengst van de zonnepanelen verbetert zelfs doordat het Groendak zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur. Er wordt soms ook sedum onder de zonnepanelen aangebracht, echter als er geen licht bijkomt zal dit na verloop van tijd dood gaan.

Heb ik overlast van vogels, insecten of katten?

Vogels zijn vaak erg blij met uw Groendak. Ze gebruiken de losliggende delen voor hun nesten en halen insecten uit het Groendak. Hierdoor komt het soms voor dat groendaken worden ‘beschadigd’. Op zich niet erg want dat is te herstellen! Verder zijn er soms katten die van het Groendak een kattenbak maken… erg onplezierig. Als je last krijgt van vogels dan raden wij aan om z.s.m. visdraden of (vijver)netten over het Groendak heen te spannen of ander nestmateriaal aan te bieden zoals bijv. kokos. De draden/netten moeten dan boven het Groendak uitsteken. Groendaken zijn goed voor de biodiversiteit. Een raamhor zorgt er voor dat de insecten op het dak blijven en niet het huis invliegen.

Kan een groendak ook op een hellend dak worden toegepast?

Ja, dat kan. Er zijn meerdere daksystemen die het mogelijk maken om een (zeer) hellend dak te voorzien van een groendak. Vaak dienen dan wel extra maatregelen voor afschuiven te voorkomen en wordt ook geadviseerd om, bij grote daken, een water irrigatie systeem te installeren.

Er zijn ook asbesthoudende, hellende daken. Hier wordt geadviseerd om geengroendak op aan te brengen, maar de platen te vervangen en dan te voorzien van een groendak.

Hoe lang gaat een groendak mee?

Heel lang!! Bij regelmatig onderhoud en (bij langdurige droogte) wat extra water geven zal het Groendak heel lang meegaan. Er zijn al voorbeelden dat een dak al meer dan 50 jaar oud is en nog steeds in goede conditie.

Verzorgen jullie het hele proces?

Bij aanleg van uw groendak door Groendakcoach ontzorgen wij je compleet. Van inspectie, aanleg, eventueel nazorg als ook het onderhoud. Je ontvangt tevens één jaar “Groei en Bloei Garantie”  op de Groendaken.

Je wordt tijdig gebeld voor een afspraak voor aanleg. Wij zorgen dat de materialen op locatie komen en leveren het dak perfect op. Er wordt uitleg gegeven over het groendak en bewateringsysteem (indien van toepassing).

Hoe verloopt de aanleg van een groendak?

Bekijk hieronder de video van de aanleg van een groendak.

Nog andere vragen?

Vul vrijblijvend je gegevens in en wij nemen contact met je op!

De nummer 1 van Nederland
in groendak aanleg!

Webshop

Leg zelf je groendak aan! Bestel al je materialen in onze webshop. Ook voor onderhoud en dak- en tuinverfraaiing. 

Contact

Groendakcoach B.V.

Het Tasveld 5
3342 GT Hendrik-Ido-Ambacht
Telefoon: +31 (0)78 221 00 21
E-mail: info@groendakcoach.nl

Over ons

Volg ons