Wij helpen u graag op weg

  Wij helpen u graag op weg met uw groendak. Uit ervaring weten we dat er vragen ontstaan vóór de aanleg van het groendak. Hieronder hebben we de meeste gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

  Documenten voor subsidie

  Bij sommige subsidie aanvragen wordt u gevraagd om documenten toe te voegen die aantoonbaar maken dat uw groendak aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat de waterbuffering meer dan 30 liter per m2 bedraagt. Daarvoor kunt u de bijgaande documenten downloaden en toevoegen aan uw aanvraag:

  • FS-Sedummixmat
  • FS-Substraatrol S40

  Ook wordt soms gevraagd om BRL product certificaat 9341 (voor het substraat). Dat document kunt u ook hier downloaden:

  • BRL product certificaat 9341

  Onderhoud

  Uw groendak heeft af en toe onderhoud nodig. Hieronder kunt u lezen wat de mogelijkheden zijn.

  Optie 1: Zelf onderhoud uitvoeren

  U doet er goed aan om tweemaal per jaar onkruid, bladeren van bomen e.d. van uw groendak te verwijderen. Onkruid kunt u vaak handmatig verwijderen. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen en messen of andere scherpe voorwerpen wordt afgeraden, omdat deze het dak kunnen beschadigen. Het groendak is beloopbaar voor onderhoud (ook voor het bijvoorbeeld glazenwassen).

  Wat u zelf kunt doen:

  • Bij (lange) drogere perioden is het belangrijk om uw groendak nat te houden
  • Het verwijderen van sedum, onkruid enz. uit de grindranden.
  • Het schoonmaken van de hemelwaterafvoeren.
  • Het twee keer per jaar bemesten van het sedum. Het groendak moet tweemaal per jaar, bij voorkeur in voor- en najaar, worden bemest. Breng de mest alleen op het sedum aan en niet op lichtkappen, randen enz., omdat dit schade kan veroorzaken.

  In onze webshop op www.groendakcoach.nl kunt u eenvoudig mest en eventuele andere materialen voor het onderhoud bestellen. 

  Optie 2: Onderhoud laten uitvoeren door Groendakcoach

  De mensen van Groendakcoach voeren aanleg en onderhoud uit door heel Nederland. Door efficiënt te plannen kunnen we ook bij u langskomen om het onderhoud uit te voeren. Wij doorlopen dan alle stappen zoals hierboven beschreven en voeren een extra controle uit op de kwaliteit van het groendak. De kosten voor een onderhoudsbeurt zijn vanaf € 125,- incl. btw. De kosten voor mest zijn hierbij inbegrepen. De prijzen zijn afhankelijk van reistijd en de oppervlakte van het groendak of de groendaken.

  Wanneer u gebruik wilt maken van onze onderhoudsdienst, stuur dan een e-mail naar service@groendakcoach.nl met uw naam en adresgegevens. Wij nemen vervolgens contact met u voor het inplannen van het onderhoud.

  Kan ik materialen bestellen?

  Jazeker! In onze webshop kunt u materialen bestellen voor onderhoud aan uw groendak. Tevens vind u daar diverse groene oplossingen voor om het huis.

  Kan ik lopen over een groendak?

  Ja, u kunt incidenteel over het groendak lopen om onderhoud uit te voeren, ramen te zemen e.d. Soms worden ook staptegels in het groendak verwerkt, maar dit is niet noodzakelijk. Het sedum kan niet tegen ‘permanente’ afdekking (door bijvoorbeeld materialen die op het groendak worden gelegd).

  Een groendak in combinatie met zonnepanelen. Kan dat?

  Ja! De opbrengst van de zonnepanelen verbetert zelfs doordat het groendak zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur. Er wordt soms ook sedum onder de zonnepanelen aangebracht, echter als er geen licht bijkomt zal dit na verloop van tijd dood gaan.

  Heb ik overlast van vogels of katten?

  Vogels zijn vaak erg blij met uw groendak. Ze gebruiken de losliggende delen voor hun nesten en halen insecten uit uw groendak. Hierdoor komt het soms voor dat groendaken worden ‘beschadigd’. Op zich niet erg, want dat is te herstellen! Verder zijn er soms katten die van uw groendak een kattenbak maken… erg onplezierig. Als u last krijgt van vogels dan raden wij u aan om z.s.m. visdraden of (vijver)netten over het groendak heen te spannen. Dit moet dan boven het groendak uitsteken.

  Kan een groendak ook op een hellend dak worden toegepast?

  Ja, dat kan. Er zijn meerdere dak systemen die het mogelijk maken om een (zeer) hellend dak te voorzien van een groendak. Vaak dienen dan wel extra maatregelen voor afschuiven te voorkomen en wordt ook geadviseerd om, bij grote daken, een water irrigatie systeem te installeren.

  Er zijn ook asbesthoudende, hellende daken. Hier wordt geadviseerd om geen groendak op aan te brengen, maar de platen te vervangen en dan te voorzien van een groendak.