Ga voor groen met een groendak
Wat is een groendak?
Er zijn extensieve en intensieve groendaken. Bij de extensieve groendaken is een dunnere substraatlaag met verschillende laagblijvende soorten sedum aanwezig. Door de dunnere substraatlaag kan het groendak relatief minder water bufferen (20 liter per vierkante meter), maar is het zeer geschikt voor veel soorten daken. Dit groendak heet het “lichtgewicht groendak”. Het is het lichtste systeem dat er bestaat en weegt verzadigd 40-45 kilogram per vierkante meter. Het groendak is onderhoudsvriendelijk, wij adviseren tweemaal per jaar onderhoud uit te voeren en het dak te bemesten. Daarnaast is het belangrijk om water te geven in droge en warme perioden. Zie voorbeelden van lichtgewicht groendaken op de websitepagina “Inspiratie”.
De intensieve groendaken hebben een dikkere substraatlaag (8 cm of meer) en daardoor een veel groter waterbufferend vermogen; 50 tot 80 liter per vierkante meter. Door de dikke substraatlaag is een zeer uitgebreide keuze aan planten, struiken of zelfs bomen mogelijk. Deze groendaken worden ook gebruikt als ‘lunchruimte’, buitenleven of moestuin. Bij dit soort daken maken wij graag een ontwerp op maat. Het onderhoud is bij intensieve groendaken uitgebreider dan bij extensieve groendaken.
Alle voordelen zijn ook terug te vinden op het Facts and Values Groenblauwe Daken document van de Green Deal Groene Daken. Bekijk deze hier.
Aanleg en onderhoud
De aanleg van een lichtgewicht (extensief) groendak is niet moeilijk. Wij kunnen zorgen voor een uitgebreide uitleg of de aanleg uitvoeren. Een zeer belangrijk aspect bij het zelf realiseren van het dak is veiligheid! Er wordt gewerkt op hoogte en van het dak vallen is altijd mogelijk.
Niet elk dak is geschikt voor een groendak! De kwaliteit van het dak dient voldoende te zijn. Dit is vaak het geval bij daken die jonger dan 15-20 jaar zijn. Het dak dient daarnaast constructief sterk genoeg te zijn om het gewicht van het groendak te dragen. Het is daarom verstandig eerst het dak te laten inspecteren door een dakspecialist of een bekwame aannemer. Ook de medewerkers van Groendakcoach kunnen een dakinspectie of draagkrachtberekening uitvoeren.
Het onderhoud van een extensief groendak is niet moeilijk. Het onderhoud bestaat uit de controle van de afvoerpunten en grindrand, het weghalen van onkruid, bladeren, etc. en het bemesten van het groendak. Groendakcoach kan het onderhoud voor u verzorgen of een onderhoudsinstructie geven. Speciale sedummest voor het groendak is te koop via onze webshop
Bekijk hier hoe de aanleg van een groendak in zijn werk gaat:
Kosten en subsidies
De prijs voor een groendak is inclusief alle materialen, aanleg, btw en garanties. Het groendak zelf realiseren? Kijk dan voor de prijzen op onze Webshop (link naar de webshop en dan direct het groendak materiaal).
Er zijn in Nederland meerdere gemeenten en waterschappen die subsidie verlenen voor de realisatie van een groendak. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer uiteenlopend. Daarom adviseren wij om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap.
Hulp nodig bij het indienen van de subsidie? Bel met Gina van Pelt of Debby de Snoo. Zij helpen graag.
In 4 stappen naar een groendak
1. Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan
U kunt hier een prijsopgave aanvragen voor de aanleg van uw groendak. Vul de informatie zo volledig mogelijk in en wij nemen contact met u op met een prijsopgave.
2. Dakinspectie
Bij akkoord op de prijsopgave is er de mogelijkheid om een dakinspectie door ons te laten uitvoeren. Bij een dakinspectie beoordelen wij de dakkwaliteit en de constructie en is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de inspecteur. De kosten voor een dakinspectie bedragen € 59,95 en worden in mindering gebracht bij opdracht voor het groendak. Wanneer na de dakinspectie blijkt dat aanvullende werkzaamheden nodig zijn, bijvoorbeeld dakrenovatie, grind en/of tegels verwijderen of de inzet van een hoge lift, bieden wij die werkzaamheden vrijblijvend aan in onze definitieve offerte. Wij nemen de volledige zorg op ons. Wanneer uw dak nieuw is of u een dakinspectie overbodig vindt, wordt de geaccordeerde prijsopgave, met wederzijds goedvinden, uw akkoord voor de aanleg van het groendak.
3. Definitieve offerte
Wanneer het dak geschikt is volgt de definitieve offerte. Bij akkoord van deze offerte maken wij een afspraak voor het aanleggen van het groendak. Als het dak ongeschikt is kunnen wij ook optioneel een combinatie-offerte aanbieden, bestaande uit dakherstelwerkzaamheden en de realisatie van het groendak. Alleen als het dakherstel door ons wordt uitgevoerd geven wij 10 jaar garantie op waterdichtheid.
3. Onderhoud en Garantie
Onderhoud is belangrijk voor uw groendak. Zonder goed onderhoud van het dak kunnen wij niet instaan voor de garantie (1 jaar) op het aanslaan van het groendak:
Geef in droge periodes het groendak regelmatig water. Dat is belangrijk voor de conditie van het groendak; Verwijder in het voor- en najaar bladvuil, onkruid e.d.; Maak de hemelwaterafvoeren en grindranden schoon; Strooi in voor- en najaar groendakmest over het groendak.
De voordelen van
een groendak
- De levensduur van het dak wordt verlengd en gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewoon dak. Het groendak biedt bescherming tegen zon (UV), regen en temperatuurschommelingen.
- In de zomer zorgt het groendak voor isolatie, het is tot 30% koeler in de zomer en tot 10% warmer in de winter en daarmee ook een energiebesparing op een eventuele airco!
- Een groendak vormt een perfecte waterbuffering waardoor het riool bij hoosbuien minder wordt belast. Vooral met de steeds vaker voorkomende zware regenval in Nederland is dit een belangrijk voordeel.
- Het groendak is geluidsdempend, neemt fijnstof en CO2 op uit de lucht en is goed voor mens, dier en milieu.
- Door de grote variatie aan planten verhoogt een groendak de biodiversiteit in de omgeving. De bloemen trekken vogels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.