• Een groendak
    op uw woonboot?

    Wij leggen graag uit wat
    een groendak voor u kan doen.

Groendaken voor woonboten

Een gracht met een uitzicht. Wat is er mooier dan uitkijken op het water? We genieten elke dag, alle seizoenen van de prachtige grachten, die ons land rijk is.

Links, voor, achter, rechts kijken we uit op woonboten. Als we over de brug fietsen ook. Overal leven mensen op het water. In lange kleurige rijen zeer gevarieerde woonboten, netjes naast elkaar. Die boten zijn prachtig. Maar die daken? Als lange, grijze stroken liggen ze langs de kades… een soort snelwegen midden in de gracht, midden in de stad. Kan je daar niet iets anders mee doen?

Kan het anders?

Ja, het kan dus  anders. In een gracht, een woonboot met een prachtig groen dak!

Het blijkt  dat groendaken een waardevolle bijdrage te leveren aan het leefklimaat door biodiversiteit, sedum trekt vlinders en bijen aan, het houdt fijn stof vast heeft een isolerend werking en is makkelijk te onderhouden.

En last but not least, ze zien prachtig uit. In het voorjaar en de zomer, en net zo goed in de winter en herfst. Als de stad grauw en grijs word: sedum blijft groen. Een genot voor het oog vanuit het raam, vanaf de fiets of tijdens een wandeling. Hoe mooi zou het zijn als alle woonboten een groen dak hadden?

Wel belangrijk is om van tevoren onderzoek te doen of een groendak op een woonboot kan worden toegepast. Het is belangrijk om zeker te weten dat de kwaliteit van de dakbedekking in orde is. Daarnaast is het ook erg belangrijk om naar de draagkracht van de woonboot te kijken (en hoever zakt de woonboot met het extra gewicht). Neem contact met ons op voor meer informatie. Tevens is op www.grachtenvansmaragd.nl veel informatie te vinden van en voor woonbootbewoners.

Kosten en subsidies

Een lichtgewicht, extensief groendak kost 40 tot 65 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de bereikbaarheid van het dak (in hoogte en/of in relatie tot afstand van de weg), veiligheidsmaatregelen, oppervlakte en uw specifieke wensen.

Er zijn in Nederland meerdere gemeenten en waterschappen die een subsidie verlenen voor de realisatie van een groendak. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer verschillend en daarom adviseren wij u om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap.

De voordelen van
een groendak

  • Een groendak biedt een sterkte warmte- en geluidsisolatie. In de zomer houdt het uw woning 3 tot 5 graden koeler. Ook vermindert het regen- en andere buitengeluiden.
  • De groendak beschermt het bitumen op uw dak tegen zon- en weersinvloeden. Uw dak gaat twee tot drie keer zolang mee. Moet u het nu om de 20 à 25 jaar vervangen, met een groendak nog maar eens in de 50 tot 75 jaar.
  • U woont onder een van de meest zichtbare daken van de stad. Bedenk eens hoeveel plezier u uw buren en voorbijgangers bezorgd als zij voortaan op een fleurig groen stadstuintje kunnen uitkijken i.p.v. op een toch wat troosteloos stuk grijs.
  • Verder is een groendak is goed voor de biodiversiteit, warmtehuishouding en het algemene leefklimaat. Ook filtert het fijnstof uit de lucht. En nog veel meer!