• Een groendak
  bij u thuis

  Wij leggen graag uit wat
  een groendak voor u kan doen.

Groendaken voor particulieren

Wat is een groendak? Er zijn extensieve en intensieve groendaken. Bij de extensieve groendaken is vaak een dunne substraatlaag met verschillende soorten sedum, kruiden, grassen e.d. aanwezig. Door de dunne laag is dit groendak het lichtste systeem (verzadigd weegt het 40-45 kilogram per vierkante meter). Het groendak is onderhoudsvriendelijk, doch dient tweemaal per jaar een controle plaats te vinden en te worden bemest.

De intensieve groendaken hebben een dikkere substraatlaag (15 cm of meer) en daarbij is een zeer uitgebreide keuze aan planten, struiken of bomen mogelijk. Het onderhoud is uitgebreider dan bij een extensief groendak.

Alle voordelen zijn ook terug te vinden op het Facts and Values Groenblauwe Daken document van de Green Deal Groene Daken.
Bekijk deze hier.

Aanleg en onderhoud

De aanleg van een lichtgewicht (extensief) groendak is niet moeilijk. Wij kunnen u voorzien van een uitgebreide uitleg of de aanleg voor u uitvoeren. Een zeer belangrijk aspect bij het zelf realiseren van het dak is uw veiligheid! U werkt op hoogte en van het dak afvallen is daarbij mogelijk.

Niet elk dak is geschikt voor een groendak! De kwaliteit van het dak dient goed te zijn (veelal niet ouder dan 15 tot 20 jaar). Het dak dient ook constructief sterk genoeg te zijn om het gewicht van een groendak te dragen. Een lichtgewicht groendak weegt verzadigd met water circa 40 tot 45 kilogram per vierkante meter. Het is dus verstandig eerst uw dak te laten inspecteren door een dakspecialist of een bekwame aannemer. Ook de medewerkers van Groendakcoach kunnen deze inspectie voor u uitvoeren.

Het onderhoud van een extensief groendak is eveneens niet moeilijk. Het onderhoud bestaat uit de controle van de afvoerpunten, weghalen van onkruid, bladeren e.d. en het bemesten van het groendak. Groendakcoach kan het onderhoud voor u verzorgen of u voorzien van een onderhoudsinstructie. Mest voor het groendak kunt u kopen elders op de website.

Bekijk hier hoe de aanleg van een groendak in zijn werk gaat:

Kosten en subsidies

De prijs van een groendak is afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid van het dak (in hoogte en/of in relatie tot afstand van de weg), veiligheidsmaatregelen, oppervlakte en uw specifieke wensen. Er zijn in Nederland meerdere gemeenten en waterschappen die een subsidie verlenen voor de realisatie van een groendak. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer verschillend en daarom adviseren wij u om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap.

Groene gevels

Naast het vergroenen van daken komt het vergroenen van gevels (zowel binnen als buiten) steeds vaker voor. Het vergroenen van gevels vraagt meer expertise, welke planten zijn mogelijk, kan de gevel het gewicht dragen, kan een water irrigatiesysteem worden verwerkt etc. De kosten voor een groene gevel zijn aanzienlijk hoger dan een groendak. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

De voordelen van
een groendak

 • De levensduur van het dak wordt verlengd, het dak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewoon dak. Het groendak biedt bescherming tegen zon (UV), regen en temperatuurschommelingen.
 • In de zomer zorgt het groendak voor isolatie, tot 4 graden koeler en dus ook energiebesparing voor een eventuele airco!
 • Een groendak vormt een perfecte waterbuffering waardoor het riool bij hoosbuien minder wordt belast. Vooral met de steeds vaker voorkomende zware regenval in Nederland is dit een belangrijk voordeel.
 • Het groendak is geluiddempend, neemt fijn stof en CO2 op. Goed voor mens, dier en milieu.
 • Door de grote variatie aan plantjes verhoogt een groendak de biodiversiteit in de omgeving. De bloemen trekken vogels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.