Woonboten

Groendaken voor woonboten

Een gracht met een uitzicht. Wat is er mooier dan uitkijken op het water? We genieten elke dag en  alle seizoenen van de prachtige grachten die ons land rijk is. Slenterend door onze steden of fietsend over de bruggen kijken we uit op woonboten waar mensen leven op het water. In lange, kleurige rijen zeer gevarieerde woonboten, netjes naast elkaar. Die woonboten zijn prachtig! Maar die saaie daken? Als lange, grijze stroken liggen ze langs de kades… een soort snelwegen in de gracht, midden in de stad.

Kan het anders?

Ja, het kan zéker anders. In een gracht een woonboot met een prachtig groendak!

Groendaken leveren door de biodiversiteit een waardevolle bijdrage aan het leefklimaat; sedum trekt vlinders, bijen en andere insecten aan, het houdt fijnstof vast, heeft een isolerende werking en is makkelijk te onderhouden. En last but not least, ze zien er prachtig uit. In het voorjaar en de zomer, maar net zo goed in de winter en herfst. Als de stad grauw en grijs wordt, blijft het sedum mooi groen. Een genot voor het oog vanuit het raam, vanaf de fiets of tijdens een wandeling. Hoe mooi zou het zijn als alle woonboten een groendak hadden?

Het is wel belangrijk om onderzoek te doen of een groendak op een woonboot kan worden aangebracht. Zo moet je zeker weten dat de kwaliteit van de dakbedekking in orde is. Stalen daken moeten bijvoorbeeld behandeld worden tegen corrosie. Daarnaast is het ook erg belangrijk om naar de draagkracht van de woonboot te kijken (hoever zakt de woonboot met het extra gewicht). Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Bij het vergroenen van woonboten werken wij inmiddels al enkele jaren samen met Toon en Rian van de Grachten van Smaragd. Beiden zetten zij zich landelijk in met heel veel passie om woonboten te vergroenen! Neem een kijkje op hun website voor nog meer inspiratie en informatie:  www.grachtenvansmaragd.nl.

Kosten en subsidies

De prijzen voor een extensief groendak inclusief alle materialen, aanleg, btw, garanties en onderhoud bedragen circa € 70,00 per vierkante meter. Het groendak zelf realiseren? Kijk dan voor de prijzen op onze Webshop (link naar de webshop en dan direct het groendak materiaal).

Er zijn in Nederland meerdere gemeenten en waterschappen die subsidie verlenen voor de realisatie van een groendak. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden zijn zeer uiteenlopend. Daarom adviseren wij om navraag te doen bij de gemeente en/of het waterschap.

Hulp nodig bij het indienen van de subsidie? Bel met Gina van Pelt of Debby de Snoo. Zij helpen  graag.

De voordelen van
een groendak

  • Een groendak biedt een sterke warmte-, kou- en geluidsisolatie. In de zomer houdt het uw woning 3 tot 5 graden Celsius koeler. Ook vermindert het regen-, hagel- en andere buitengeluiden.
  • Het groendak beschermt het bitumen op uw dak tegen zon- en weersinvloeden. Uw dak gaat twee tot drie keer zolang mee. Moet u het nu om de 20 à 25 jaar vervangen, met een groendak nog maar eens in de 50 tot 75 jaar.
  • U woont onder één van de meest zichtbare daken van de stad. Bedenk eens hoeveel plezier u uw buren en voorbijgangers bezorgd als zij voortaan op een fleurig groen stadstuintje kunnen uitkijken in plaats van op een toch wat troosteloos stuk grijs.
  • Verder is een groendak goed voor de biodiversiteit, warmtehuishouding en het algemene leefklimaat. Ook filtert het fijnstof en CO2 uit de lucht.