Isolatiewaarde van een groendak

Groendaken zijn er in vele soorten en maten. Van een licht extensief groendak van sedum (vetplanten) tot een complete daktuin met een dik vegetatiepakket, inclusief bomen en struiken. De isolatiewaarde van uw groendak hangt sterk af van de uitvoeringsvariant die u kiest. Maar ook van de exacte ligging van uw woning of schuur waarvan u het dak wilt vergroenen. Ligt uw dak het grootste deel van de dag in de schaduw, dan zal het verkoelende effect in de zomer niet zo groot zijn dan wanneer uw dak vrijwel de hele dag de volle zon krijgt.

Is de isolatiewaarde voor u een belangrijk criterium om wel of niet te investeren in een groendak? Neem dan contact op met Groendakcoach voor een vrijblijvend advies. Onze specialisten kunnen u een inschatting geven van het isolerende effect van een groendak in uw situatie, rekening houdend met verschillende uitvoeringsvarianten. Om u alvast te kunnen oriënteren op de isolatiewaarde van groendaken, beantwoorden we hierna de volgende vragen:

  • waaruit bestaat het isolerende effect van groendaken?
  • wat is de isolatiewaarde van groendaken in zomer en winter?
  • heeft een sedumdak ook een isolerend effect?

Waaruit bestaat het isolerende effect van groendaken?

Van de 73% zonne-energie die planten opnemen, wordt 60% omgezet in verdamping (‘zweet’). Hierdoor resteert nog maar 13% zonne-energie die de planten afstaan aan de onderliggende dakconstructie. Groendaken hebben onder de bovenste vegetatielaag nog enkele andere lagen zitten, zoals de substraatbodem (voedingslaag). Wanneer het substraat goed droog is, levert dat een aardige bijdrage aan de isolatie. Dit betekent dat van de 13% zonne-energie die de vegetatie van een groendak afstaat aan de dakconstructie maar een beperkt deel echt uw woning of schuur in komt. En dan hebben we het nog niet over de lagen onder de substraatlaag, zoals het wortelwerend vlies en de drainagelaag. Tussen deze lagen zit meestal een laagje lucht dat op zijn beurt ook bijdraagt aan de isolatiewaarde van uw groendak.

Wat is de isolatiewaarde van groendaken in zomer en winter?

In de winter is de isolatiewaarde van een groendak afhankelijk van de vochtigheid van de verschillende lagen waaruit het dak is opgebouwd. In de zomer is het isolerende effect van een groendak optimaal, omdat de vegetatielaag (de beplanting) en de lagen daaronder dan droog zijn. De warmte wordt hierdoor goed weerkaatst. Te veel vocht in uw groendak breekt het isolerende effect af. Het uitzweten van vocht door planten heeft in de zomer weliswaar een koelend en dus gewenst effect, maar in de winter juist niet omdat hierdoor onnodige zonne-energie verloren gaat. Die energie is nodig om de kou tegen te houden en uw huis zo warm mogelijk te houden. Vergelijk het maar met vocht in uw binnenmuren. De eerst warmte-energie die uw cv-installatie ’s winters produceert, verliest u dan omdat uw muren deze energie gebruiken om hun vocht te verdampen. De planten van een groendak doen exact hetzelfde met zonne-energie.